torstai 5. marraskuuta 2015

Vapaalaskufestivaalit

Terve!

Ennen kuin saatte lukea reissuraporttia Lyngenistä (joka on taas jäänyt.... prkle), täytyy käyttää momentum hyväksi, ja kertoa perjantaina 30.10. järjestetyistä vapaalaskuiltamista. Koska Anna Pakkanen blogissaan Huitelua kertoo tapahtuman henkilökohtaisista fiiliksistä (jotka kannattaa lukea!), niin tämä postaus arvioi Iltamia tapahtumana, toki ehkä hieman positiiviseen subjektiivisuuteen kallellaan. Ja vielä näin alustukseksi, niin Vapaalaskuiltamat ovat Vanhalla Ylioppilastalolla vuosittain järjestettävä tapahtuma, joka kerää alan harrastajat ja ammattilaiset yhteen. 

Ja olikin muuten kaikkien aikojen parhaat iltamat, kiitos järjestäjille siitä!!


Vapaalaskuiltamat, tai no, festarithan ne alkaa olla, on ottanut Skiexpojen paikan uusimpien vapaalaskutuotteiden esittely- ja alan harrastajien mediafoorumina. Ja mikä tapahtuma se onkaan: vapaalaskuun ja muuhun seikkailuun liittyviä luentoja, ammattilaisten elokuvia, harrastajien videokilpailu (arvioitsijaraadilla), varusteuutuuksia, tuttuja, kavereita, verkostoitumista. Aah, niin kivaa!
Kävimme lauantaina Skiexpoilla, ja.... Blaa.... Siellä ei ollut MITÄÄN. Toki jos olisi lapsia, ihan vakavissaan olisi suunnistamassa Elämysmatkojen reissulle Japaniin, ottaisi osaa parkkisessareihin tai Counter Strike-tietokonepelin tms. osakilpailuun/turnaukseen (joka sinällään liittyy kaikin tavoin lasketteluun), niin sitten Skiexpot olisivat olleet oikea paikka. "Kaikille kaikkea"-mentaliteetti Skiexpoilla ei oikein toimi tälläiselle pienelle kohderyhmälle, joten Vapaalaskuiltamat on kultaakin kalliimpi tapahtuma!

PÄIVÄN KULKU

Afterskin asiantuntijaluennot

Päivä alkoi luennoilla. Tuotantotiimi oli saanut paikalle erittäin mielenkiintoisia puhujia ja aiheita.Vapaalaskijoiden maa- ja reissuesittelyistä aina käsintehtyihin suksiin ja polvivammoihin saakka.
Erittäin mielenkiintoisia juttuja siis. Jan-Erik Blombergin luentoa eksoottisista hiihtokohteista olisi toki voinut toki kuunnella koko päivän. Sen verran rönsyilevää ja maasta maahan liikkuvaa teksti oli, mutta niin mukava kuunnella! Kaiken kaikkiaan reissukuume alkoi polttelemaan pahan kerran, ja NaamaVirneen välineteknillinen johtaja Rahikaine alkoi jo suunnittelemaan oman suksitehtaan perustamista.
Luennot siis toimivat erityisen hyvin. Tarinaa riitti seikkailijoilla sen verran, että onkohan tunti riittävä aika/luennoitsija? Luentopaikkana Vanhan juhlasali toimi yllättävän hyvin. Luentoa saattoi tarvittaessa kuunnella puolella korvalla, samalla kun katseli suksia tai moikkasi tuttuja. Ja vaikka ympärillä oli hälinää ja liikennettä, niin ei se häirinnyt keskittymistä ollenkaan. Jos luennot haluaisi järjestää "omana" tapahtumanaan (vaikka maksullisenakin, esim. pakettihinta = iltamat+luennot 30e tms) esimerkiksi toisessa yläkerran tiloista, niin homma varmastikin toimisi. Itse ainakin tulisin koko päiväksi kuuntelemaan tarinoita maailman seikkailukohteista.
Mikäli Afterski järjestetään seuraavissa Iltamissa (mikäli Iltamat järjestetään, höhö...), niin uutena aiheena videokuvaus/editointi voisi olla kova. Vinkkejä, uusien näkökulmien ja kerronnan etsimistä. Siinä olisi kiinnostava aihe! Maaesittelyt ja reissukertomukset ovat aina kiinnostavia ja Blumin juttuja jaksaa aina kuunnella kyllä kuunnella vaikka sen koko päivän.

Blumi esittelee Kirgistania
Arto Majava (vasen) ja Juho Lukkari esittelevät Patagonian hiihtomahdollisuuksia
Leffat

Leffan katselut olivat näissä Iltamissa järjestetty erityisen toimivaksi. Näytökset olivat sijoitettu yläkertaan kahteen saliin ja näytösajat jaettu kolmeen settiin: klo 19, 20 ja 21. Toki vielä porrastetusti klo 19 toisessa salissa ja 19.30 toisessa. Erityisen jees. Leffoja sai mennä katselemaan ihan omaan tahtiin eikä melu tai hälinä häirinnyt. Ja leffat olivat tietenkin hyviä. Parhaimmiksi täytyy nostaa Blombergin reissudokkari Kirgisiasta sekä Arttu Muukkosen Lyngen-dokumentin jatko-osa Fire Fem Seks. 
Leffat käsitellään hyvinkin todennäköisesti omana blogipostauksenaan, matskua ja ajatuksia tuli nimittäin esiin niin paljon. Sanotaan kuitenkin sen verran, että ylipäätänsä taitaa nuo reissudokumentit olla sitä mukavinta katsottavaa, varsinkin kun tietää videolla esiintyviä henkilöitä edes jossain määrin. Musiikkivideon omaiset kolmen minuutin pläjäykset, joita muutama oli, toimivat myös, mutta sitten musiikin ja kuvan yhteispelin täytyisi kantaa videon loppuun saakka.

Showroom

Leffojen pyöriessä yläkerrassa, sai asiakkaat kaikessa rauhassa pyöriä juhlasalissa, jonne oli järjestetty showroom- tuote-esittelykylä. Ständien sijoittelu (no aika itsestäänselvästi seinien vierustoilla) oli todella kiva, kassan toimiessa keskellä salia. Esittelijät, mm. Armada, Atomic ja Puuppolan suksi, oli valittu onnistuneesti ja kaikilla ständeillä riitti kiinnostuneille kamojen hypistelijöille asiantuntevaa palvelua. Ständien kamat olivat myös kiinnostavia, ja ennen kaikkea UUTUUKSIA, toisin kuin SkiExpoilla. Kaiken kaikkiaan Showroom oli järjestetty todella hyvin kamahifistelijöitä ja muita suksentaivuttelijoita varten.Yleinen meininki

Meininki oli erityisen positiivinen koko päivän. 1600 samanhenkistä ihmistä samassa tilassa spekuloimassa menneitä reissuja, tulevia reissua, varustehankintoja, eri hiihtokohteiden paremmuuksia.... Vitsit. Oli kivaa!
Erikoista oli, ettei ravintolapalveluissa tuntunut olevan pahemmin jonoja. Tai olihan niitä mutta ei häiritsevästi. Juoman sai suhteellisen nopeasti ja liikoja kyynärpäitä käyttämättä. Iltamiin oli myös tilattu Donut Island Brewingin panema KneeDeep-olut. Siisti juttu myös. Ja maistuva!
Iltamien loppupuolella oli suomen paras lyhäri-kilpailu, jossa kilvoitteli viisi kansan valitsemaa finalistia. Tämä vuonna lyhäreitä arvioi kolmen hengen asiantuntija-raati, joka oli yksi illan siisteimmistä jutuista. Asiantuntijat Tero Repo, Blumi ja Kim Öhman osasivat vielä aika asiantuntevasti kommentoida videoita, ja uskon että lyhäreiden tekijät saivat palautteista uusia ideoita. Ainakin näin katsojana sai paljon vinkkejä siitä mitä tehdä paremmin ja mitä voisi välttää. Päällimmäisenä parannettavina asioina olisi hankkia parempaa kuvausgearia ja kuvata tasaista kuvaa. Eipä siinä muuta kuha hankkii... Eikä niitä selfiekepin päästä otettuja gopro-juttuja!! Höhö.... Olisi tälläinen raati voinut olla iltamissa jo muutaman vuoden...
Lyhärikilpailun voitti Jussi Hynnisen MindGame oikeutetusti. Videossa oli näkökulmaa, hyvää kuvausta ja toimivaa maastopyöräilyn ja vapaalaskun yhdistelyä. NaVi Approves!

Pekka Pakkasen "The Mountain"-lyhäriä mainostettiin kovasti
KneeDeeppiä oli varattu riittävästi
Lyhäri-Gaala
Väsyneimmät istuivat...
Siinäpä se oli. Vapaalaskuiltamat 2015 oli mahtava tapahtuma! Pahaa sanottavaa ei oikein edes löydy. Jotain kehitettävää jos pitää sanoa niin se Afterskihin uusien luentoaiheiden etsiminen ja tietenkin tapahtuman kasvattaminen entistä isommaksi. Tiedä miten tuotantotiimi jaksaa painaa, mutta hienoa työtä Arttu Muukkonen ja Antti Laiho tekevät!


Reissun suunnittelua: Norgeskart kännykässä auki...
Ja seuraavan päivän aamarimätöt!
Marras-joulukuussa on vielä tulossa päivityksiä muun muassa Lyngenin retkestä (joka on ehkä vähän jo ohi momentuminsa...?) kama-arvostelua sekä Vapaalaskuiltamien videoarvosteluja. Katsotaan mitä kaikkea tässä saa tehtyä, mutta ainakin kaksi noista tulee, se on vissi!
Niin ja video Lyngenin reissusta tulee eetteriin pikapuoliin!

Kuten aina,

Stay In Hökö ja hyvää kauden aloitusta!

- JussiPs. Naamavirneessä on Instagramissa nimellä @naamavirneessa. Rupeeha seuraamaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti