perjantai 12. joulukuuta 2014

Kama-arvostelua ja taskufetissejä.

Moroo
 
Ei tässä nyt välttämättä päästä kaksi julkaisua/tahtiin, mutta jos nyt ainakin julkaisu/viikko. Elieli...
Ilman mitään leveyilyä, kun voitto Nietos Photo Challengesta tuli, niin siihenhän kuului tietenkin palkinto. Sain palkinnoksi Peak Performancen BlackLight-takin tekä Frozen-kevytuntsikan. Kiitos Järjestäjille ja Peakille näistä. Sosiaalisen median tekemisessä pitää kuitenkin mielestäni kehittyä jatkuvasti (en tiiä onko kehitystä tapahtunut, mutta kuitenkin). Ajattelin siis, että kirjoittaisin ensimmäisen kama-arvosteluni BlackLight-takista, noin niinkuin kokeiluksi. Ja mikäli joku harkitsee kyseisen mallin ostamista, toivottavasti tämä auttaa edes vähän suuntaan tahi toiseen.
 
Kama-arvostelut ovat mielestäni aika pitkälle makuasioita, jos siis arvosteluja ei tee työkseen. Mie ite oon nyt tässä jonkun vuoden aikana tutustunut aika moneen takkiin (vaikka olen omistanut vain kaksi seikkailutakkia) joko kaupassa tai internetissä. Tämän "kokemuksen" kautta miulle on muodostunut aika selkeä kuva siitä, minkälaista takkia haluan, ja mitä takissa arvostan. Ne ovat kuitenkin miun henkilökohtaisia mielipiteitä, ja mielipiteitä on tunnetusti monia. Jos kuitenkin miun mielipiteistä puhutaan muiden kamojen suhteen, niin esimerkiksi suksissa miulle nykyään merkitsee keveys, vauhdin ja huonon alustan sieto, dimensiot (mitat), sekä esteettisyys. Monoissa taas keveys, monon sopivuus jalkaan (tietenkin) sekä jäykkyys. Toisille merkitsee toiset speksit enemmän, joillekin taas jotkut muut. Takaisin takkeihin. Tässä oletuksena on 3L-kuoritakit, joten ei käsitellä ollenkaan topattuja laskutakkeja.
 
Miulla on ihan kauhea taskufetissi. Tarkoittaen sitä, että miulle takissa tärkeintä on hyvät, hyvin sijoitetut, sekä oikeanlaisilla vetskareilla varustetut taskut. Tästä jo lähimmät laskukaverini vääntävät vitsiäkin, mutta taskuja, hyviä sellaisia pitää olla. Mieluiten sellaiset kuten Marmot Alpinistissa: kaksi normaalia taskua edessä, kaksi "napoleon"-taskua ja kaksi povitaskua sisäpuolella. Lisäksi vetskareiden tulisi olla isohampaisia, jotta ne kestää riuhtomista ja liukuvat paremmin. Nuo "Aqua sealed" (ta mitkä onkaan) -vetskarit eivät oikein tahdo kestää (toki useampi vuosi niitä saa riuhtoa jotta ne hajoavat) yhtä pitkään kuin isohampaiset. Isohampaiset vetskarit tulisi olla myös päävetoketjussa sekä ventilaatioissa; jälleen samat perustelut. Isohampaiset liikkuvat ja kestävät paremmin.
Marmot Alpinist ja ah, niin parhaat taskut
Vetskareiden ohella takin pitää olla ostajan (eli miun tässä tapauksessa) hieno. Hienolla tarkoitetaan esteettistä ilmettä, eli lähinnä väriä ja leikkausta. Musta takki on aika tylsä, mutta kirkkaan keltainen on jo vähän liiankin värikäs. Eli valitse takki, jonka väri miellyttää silmää. Joskushan käy niin, että hyvin istuvasta, sopivilla taskuilla varustetusta takista ei saa muita värejä kuin mustaa ja kirkkaan keltaista. Shiiieet... Sitten katsomaan muita vaihtoehtoja tai tyytyä omaan vanhaan... Väristä hyvänä esimerkkinä on Peak Performancen Heli Pro -takki. Kyllä ruotsalaiset osaa esteettisyyden.
Sitten ehkä tärkeintä olisi istuvuus...? Takki ei saa tietenkään hartioista kirrata, vetskarin tulee mennä kiinni ilman että joutuu puhaltamaan ilman keuhkoistaan, jnejne, peruskauraa, ei siitä sen enempää. Takin yleisilme pitäisi olla kuitenkin laadukas ja takin täytyy tuntua hyvältä. Jälleen henkimaailman juttuja, mutta tämä "fiilis" pätee kyllä mielestäni kaikkeen. Oli hankinnassa sitten auto, asunto, polkypyörä tai lentokone, hankittavan "artikkelin" on tunnuttava hyvältä, laadukkaalta ja ennen kaikkea omalta. Usein ostovaiheessa on kaksi kandidaattia, joista toinen vain tuntuu paremmalta, ilman sen kummempia selityksiä. Toinen taas voisi olla rationaalisesti ajateltuna järkevämpi ostos niin hintansa, käytettävyytensä, tai muun asian suhteen, mutta hitoille ne. Kyllä sydän tietää mitä se haluaa, sano!
 
Olisiko siinä nyt tarpeeksi inserttiä? Ehkä... No aloitetaan.
 
Sain siis palkinnoksi Peak Performancen BlackLight 4 Season-kuoritakin. Peak Performancen kotisivujen mukaan (ja kirjoittajan vapaana suomennoksena) BlackLight 4 Season -takki on valmistajan lippulaiva-malli ääriolosuhteisiin. Kestävyytensä, suojaavuutensa tuulta ja sadetta vastaan, sekä hengittävyytensä ansiosta sillä pärjää niin maalla, merellä kuin vuorillakin. Kaiken kaikkiaan pitäisi olla aika hyvä takki?
 

Yleistä

 
Kun takin sai käsiinsä, takista välittyi heti tunne laadusta, kestävyydestä ja monikäyttöisyydestä. Sininen väri on aika haalea tässä kuvassa, mutta valmistajan sivuilta näkee sen vähän paremmassa värissä. Ruotsalaiset osaavat kyllä esteettisyyden tässäkin mallissa. Vaikka värejä olisi voinut olla enemmän (vain tuo sininen ja musta), on takki silti aika hiton makee, ja takkia on myös mukava pitää päällä. Alkaa melkein uskoa näyttävänsä seikkailijalta? No, hölmöjä juttuja, mutta pitäähän takin olla hieno, ja takin hienous pitää myös tuntea kun sitä pitää päällä. Kolmikerroksinen Gore-Tex -kangas on vielä uuden karheaa ja jäykkää, ja takki päällä käveleminen on aika äänekästä. No, tämäkään ei varsinaisesti ole heikkous, mutta itselläni on ollut käytössä noin neljä vuotta vanha kuoritakki, joten eron uuden ja vanhan kuoren välillä huomaa kyllä selkeästi. Vesi ei imeydykkään takin pintaan, vaan vesi ihan oikeasti jää pisaroiksi takin pintaan, ja pisarat voi sitten ravistella pois. Aika hurjaa....
 
Jos vertaa esimerkiksi aikaisemmin mainittuun Heli Pro -takkiin, niin BlackLight-takki on, käyttötarkoituksiensa mukaisesti, äärimmäisen minimalistinen. Taskuja takissa on mahdollisimman vähän ja ne ovat sijoitettu mahdollisimman monikäyttöisiksi (helppo käyttää eri lajeissa), ei ylimääräisiä ulokkeita joihin kaikki ikävät opstaakelit voisi tarttua, ei lumilukkoja yms. Kuten kuvasta näkyy, etupuolella on siis vain kaksi napoleon-tyylistä taskua, takin sisäpuolelta löytyy yksi povitasku. Etutaskut ovat kuitenkin riittävän suuret, jotta kaikki maailman tavarat aina hanskoista ja piposta vaikkapa eväsleipiin ja skinipussiin sinne mahtuvat. Vetskarit ovat yllättävän jäykät, joten en tiedä pitäisikö niihin sivellä silikonia tms? Ihmetyttää, miksi useimman valmistajan lippulaiva-malleissa taskut ovat juuri nuo napoleon-tyyliset. Miun mielestä Marmot Alpinist -tyyliset taskut ovat paljon paremmat ja monikäyttöisemmät, koska niihin voi aina helposti sujautella kaikkea, taskuja ei tarvitse joka ikinen kerta laittaa kiinni saakka (paitsi jos tekee aamulla lumitöitä Lyngenin reissulla, ja ainoat auton avaimet ovat taskussa...), ja taskuista on helpompi kaivaa tavaraa hanskatkin kädessä. No, mielipiteitä on yhtä monta kuin seikkailijoitakin, mutta miun siis pitää opetella uusien taskujen käyttö. 
Sellainen pienenpieni detalji, joka miulle on tärkeää, on takin ventilaatiot. Aukkojen pitää olla suuria, vetoketjujen helposti avautuvia ja kaksisuuntaisia. BlackLight täyttää näistä kriteereistä 2/3-osaa. Eli ventilaatiot ovat mukavan pitkät, ja niiden sijoitus on aika hyvä. Keskiosa osuu juuri kainaloon ja loppukevään randolla ukko sitten kyllä tuulettuu. Miinus tulee taas hiton jäykästä vetskarista, mutta ehkä se siitä vetristyy. Ja jos ei vetristy, niin silikoni hoitaa loput.
 
Pieni povitasku sisäpuolella
Kaksisuuntainen ventilaatio
 
Muutamia erikoisuuksia takista löytyy. Sivuhelmoissa on pressukankaan näköinen Cuben-vahvistus, jolla pyritään estää repun lantiovyötä kuluttamasta takin "kangasta". Sangen näppärä juttu. Cuben kuitenkin kahisee ja on aika jäykkää kamaa, mutta siihenkin varmasti tottuu. Ja vähän ehkä hassun näköinen, mutta ehkä siihenkin tottuu... Kaikkeen tottuu jaajajaajaaa.... Joo, toinen juttu on, että hihojen suu-aukoilla ei ole perinteistä tarrakiristystä, vaan kankaan sisään ommellut kuminauhat. Kuminauhalenkki tulee sitten ulos hihasta, ja lenkin voi sujauttaa peukalohankaan, ja näin ollen hanska menee aika kivasti hihan päälle enemmittä väkivalloitta. Innovatiivista suunnittelua sekin. Tosin, jos haluaa pitää hihoja hanskojen päällä, niin sitten meillä onkin ongelma. No kestäkää, tai vaihtakaa hanskamallia, tai älkää ostako tätä takkia.
 

 

Pisteet

 
Ajattelin leikkiä nyt tällaista pisteytyshommaa. Pistekategorioita olisi neljä: laatu, käyttömukavuus, esteettisyys ja hinta. Pisteitä annetaan max viisi, joten maksimipistemäärä olisi 20. Näitä ei edelleenkään kannata ottaa turhan vakavasti, kaikki speksit ovat vain miun omia mielipiteitä, mutta jos tämä antaa osviittaa jonkun takki-hankintaan, niin hyvä niin.
 

Laatu 4/5

 
Takki näyttää kuvissa laadukkaalta, ja tuntuu siltä myös. Ompeleet, vetoketjut, leikkaus, kaikkiin on panostettu ja kaikkia on pohdittu. Ja takki pitää vettä, se on todistettu. Sen kuin vain ravistelee pisarat pois ulkoa sisään tullessa. Hupussa on kolmisuuntainen säädettävyys, joka on lähes pakollinen kaikissa tämän hintaluokan takeissa. Vetoketjujen vetolenkit ovat riittävän isot, että suurella pakkaskintaallakin vetskarit saa auki. Sivuhelmojen vahvikkeet ovat mielestäni mukavan innovatiiviset, ja tulevat varmasti lisäämään takin käyttöikää. Tuo hihan suuaukon idea on mielestäni myös toimiva. Tarra-kiristeiset hihansuut väsyvät ajanmittaan, mutta uskoisin että tuo kuminauha-viritys tulee kestämään kauemmin, ja peukalolenkki on siitä kiva juttu, että kainaloventilaatiota avatessa peukalolenkki se auttaa hihaa pysymään paikoillaan. Peukaolenkki on pieni yksityiskohta, mutta sitä V-käyrän määrää kun ventilaatiota avatessa hiha vain valuu ja valuu ja sitten pitääkin ottaa hanska pois jotta vapaalla kädellä voi pitää suuaukosta kiinni. Pieni, mutta helvetin tärkeä juttu, kun se hiha pysyykin paikoillaan. Uuh. Ei sinällään laadukkuuden miinus, mutta tuo taskujen sijoittelu hieman haittaa. Eihän se ole kuin opettelua, ja muutenkin taskujen sijoittelu ja vetoketju-tyypin valinta ovat makuasioita ja henkimaailman juttuja, mutta mikäli taskut olisivat Marmot Alpinist -tyylisesti sijoitetut ja vetoketjut olisivat isohampaiset, Laatupisteet olisivat 5/5.
 

Käyttömukavuus 4/5

 
Kuten aikaisemmin on mainittu, takki on erittäin mukava päällä. Tällaiselle miun kokoiselle M-koko on erittäin passeli. Leikkaus toimii, eikä tyhmiä pusseja jää kainaloihin, eikä olkapäät kiristä. Erittäin jees. Takin kaulus tulee melko ylös ja fleece-vuoraus kauluksessa pitää huolen käyttömukavuudesta. Kaupunkikäytössä korkeasta kauluksesta voi haitata, varsinkin jos on pitkä parta, mutta vuorilla huonossa kelissä nenään asti ylettyvä kaulus on oman kokemukseni mukaan aika kiva juttu. Hupun säätö on helppoa, ja useimmissa takeissa käytössä oleva kolmisuuntainen kiristys pitää tuulen loitolla. Hihoista edelleen, kuminauhakiristys ja peukalolenkki ovat hyviä ja toimivia ratkaisuja, niin käyttömukavuudeltaan kuin suojaavuudeltaankin. Ei siitä sen enempää. Kangas on mukavan ohutta, mutta silti erittäin jäykkää ja kestävän tuntuista. Kunhan tuo tuosta käytön aikana löystyy, niin mukavuus sen kuin lisääntyy. Laatu ja käyttömukavuus onkin käsikädessä meneviä asioita, ja taskut, ikävä kyllä, vaikuttavat tähänkin kohtaan. Napoleon-taskut eivät vain toimi siviilikäytössä, piste. Eipä tätä takkia ole siviilikäyttöön ja kaupunkiin tarkoitettukaan, mutta silti. Hanskojen, pipon ja buffin varastointi on jokseenkin vaikeaa, mutta ehkä sitä oppii...
 

Esteettisyys 5/5

 
Takki on hieno. Sitä on kiva pitää päällä, ja olo tuntuu seikkailijalta, kun takkia pitää päällä. Hassuja juttuja, edelleen, mutta takin tuoma fiilis on tärkeä tekijä siinä, pitääkö takkia päivittäin vai ei. Ja BlackLight-takkia haluaa pitää päällä päivittäin (jos olisi vielä ne "oikeat" taskut....). Värivalikoimaa olisi mukava olla enemmän, mutta valmistaja on kaiketi halunnut pitää tämänkin asian minimalistisena, joten valikoimassa on siis vain tuo vaalean sininen ja musta.
 

Hinta 5/5

 
Tämä kriteeri nyt on täällä, en tiedä miksi. Yritetään perustella. Jotenkin hinta/laatu -suhdetta tässä haetaan. Takki siis maksaa valmistajan sivujen mukaan 599 euroa. Vastaako takki tuota hintaa? No, Valmistajien lippulaiva-mallit takeista ovat aina kalliita, ja esimerkiksi Norrönan Lofoten, Sweet Protectionin Supernaut, Haglöfsin Vojd ja Roc-mallit ovat myös tuossa hintaluokassa. Täydet pisteet hinnasta olisi ehkä sellaista hommaa, että takki todellakin vaikuttaa hintansa vääriltä, ja miusta BlackLight siltä vaikuttaa. En kuitenkaan oikein usko että kukaan ostelee näitä ovh-hintaisina, vaikkakin erittäin hienoja ja laadukkaita takkeja ovat. Mutta jos siis näet BlackLight-takin alennuksessa (eikä sinua haittaa napoleon-taskut), niin kehotan ainakin harkitsemaan ostamista.
 

Kokonaispistemäärä 18/20

 
Pistemääräksi tuli siis 18/20. Ei ollenkaan huono. Takki on hyvä, ja se kannattaa hankkia, jos sitä hyvässä alennuksessa näkee. Itse olen BlackLight-takkiin hyvin tyytyväinen, ja katsotaan miten se sitten tulee käyttäytymään norjalaisessa puolipilvissä säässä!
En siis ole päässyt kokeilemaan takkia oikeassa käytössä, eli vuoristossa. Sitä nannaa on sitten keväällä, ja ehkä sitten tulee kama-arvosteluun päivitystä!
 
Piditkö arvostelusta? Parannettavaa? Omia kokemuksia? Kommentteja kehiin!
 
Terveisin,
 
Taskufetissistä kärsivä NaamaJussi
 
 

3 kommenttia:

  1. Gore-Tex materiaalina? Mielestäni Gore soveltuu huonosti kehnon hengittävyytensä takia randoiluun. Eikä tuo nyt kyllä kovin esteettiseltä vaikuta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos on varaa vain yhteen takkiin (vaikkakin sen olisi saanut), niin mielestäni Gore-Tex on paras valinta kaikkiin keleihin. Ja jos on kuuma, niin vetskareita auki tai takkia pois päältä. Ja mitä esteettisyyteen tulee, niin eikö tuo aika esteettiseltä vaikuta?

      Poista
  2. Makuasia tuo esteettisyys. On niitä hengittävämpiàkin ja silti vedenpitäviä materiaaleja. Kuten mm. Event. Gore on wanhanaikainen eikä hengitä kun liikkuminen on ns. Aktiivista. Ja

    VastaaPoista