sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Lomailut Zakopanessa.

Taas on viikko reissusta pyörähtänyt ja aika kerrata reissua blogiin. Näitä päivityksiä voisi tehdä heti reissun jälkeen, mutta jotenkin siinä ei ole ikinä aikaa ja väliä kirjoittaa fiksua (tai fiksua ja fiksua) tekstiä. Joten miun mielestä tää viikon nollaamisväli on ihan jees.

ELI:

Rinneravintolamme. Nuo portaat oli kyllä ihan parhaat

Olin siis Hupellus-porukan kanssa viikon reissulla Puolan Zakopanessa. Bussilla mentiin mennen tullen Via Balticaa pitkin. Olisihan matka voinut olla mukavampi lentäen, mutta onhan tuossa bussimatkailussa oma viehätyksensä. Matkan tekemisen oikeasti tuntee, ja paikan päälle ei vain pölähdetä. No, mennessä matka kesti noin 22 h. Lautta Helsingistä Tallinnaan aamupäivällä, ja siitä sitten työntämään etelää kohti. Perillä sitten olimme seuraavana aamuna. Bussissa nukkuessa on muuten se paras paikka ehdottomasti käytävä. Minulla oli sentään retkityyny, mutta kaverillani oli retkipatja sekä tyyny. Taidan matkia häntä ensireissulla.
Zakopane kylänä on melko iso, tai siltä se ainakin vaikutti. Pääkeskus on Kasprowy Wierch, joka sijaitsi kylän reunalla. Hostlalta joutui menemään taksilla Kasprowyyn, mutta n. 2 € hinta per naama ei ollut paha. Tavallaan keskus oli vähän ankea ja pieni (hissejä neljä) ja lumi oli aivan kuraa (kuten tuli todettua) mutta viikon auringon paiste ja hyvä porukka kompesoi sen täydellisesti.

Epävirallinen mäkipäivä oli heti saapumisaamuna. Sitä ei toisaalta lasketa, koska vedimme vain pari laskua. Aurinko kuitenkin paistoi ja pandarusketuksen hakeminen sai alkaa.
Kuten edellisestä päivityksestä käy ilmi, ensimmäisen virallisen mäkipäivän ekalla laskulla siteeni otti ja hajosi. No, loppureissu meni sitten aivan lomailuksi laskemisen osalta. Kaverilla oli kahdet sukset mukana, joten sain toiset lainaan. Siinä sitten yksi nousupiletti ylös, lasku rinneravintolaan ja auringonottoa koko loppupäivä.
Ja sitä lomailua

Lomailu jatkuu


Omista eväistä eikä muusta ruokahuollosta tarvinnut juuri huolehtia. Aamupalan saimme hotellilla ja ravintolaruoat maksoivat kaljan kanssa sen kuusi euroa, joten eläminen oli halpaa kuin saippua ja se oli kivaa se.
rahaa tiskiin. Kahdeksan henkilöä, pasta+kalja/viini n 55 €.


Viikon lopulla kävimme sitten Krakovassa yön yli-reissulla. Krakova oli ihan kiva kaupunki, mutta jotenki noit on nähty siinä parissa tunnissa. Onneksi seuraavana aamuna oli reissun kohokohta edessä: matka Auschwitziin. Kierros oli kyllä vaikuttava. Auschwitz I oli entinen Puolan armeijan varuskunta-alue, jonne juutalaiset, romanilaiset ja erimaalaiset sotavangit sijoitettiin.  Auschwitz II Birkenau-leiri oli puolestaan järjestelmällinen tuhomisleiri. 150 hehtaarin pellolle tehty parakkikompleksi, joka on jotain niin käsittämätöntä. Yksi pitkä junaraide, joka vei tuomitut pellon toiselta reunalta toiselle reunalle, ja siitä lähes suoraan kaasukammioihin. Kaikennäköistä....End of the road
kuulemma sata vankia ängettiin tuollaseen vainuun. Vangit saattoivat olla siellä 10 päivää.

Birkenaun sisäänmenoportilla. Lääniä riitti.
Mahtui reissuun laskemistakin. Viimeinen päivä vietettiin Slovakian puolella Jasnassa. Vuokrasin itselleni Völklin chopstickit ja jumalauta mitkä sukset. Vaikka lumi oli kuraa, keli oli sumussa ja ihmisiä aivan helvetisti, laskeminen tuntui vaan niiiiin mahtavalta.
Jasna vaikutti erittäin hyvältä keskukselta. Kaiken maailman hakkuuaukkoja tattimaana, harvaa puustoa ja isoja loilotuskenttiä. Hyvällä lumella huippupaikka.

afteria Jasnassa

Hupelluksen kanssa oli erittäin mukava olla reissussa, ja kuten todettua jo, porukka oli mitä mahtavinta.
Rentoa oleilua+hyvät kaverit+hyvä keli = huippuLOMA!!

- Jussi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti